Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

IJmond Werkt! begeleidt inwoners van Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Uitgeest met een Indicatie Banenafspraak naar een geschikte baan.

Een Indicatie banenafspraak is een verklaring die u krijgt als u door een ziekte of handicap niet het minimumloon kunt verdienen.

Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat ze banen creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Deze afspraak heet de Banenafspraak, de bijbehorende banen noemen we Garantiebanen. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 garantiebanen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. De overheid doet dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Heeft u een Indicatie banenafspraak? Dan valt u onder de doelgroep van de banenafspraak. U wordt dan door het UWV opgenomen in het doelgroepregister. U heeft dan meer kans op werk. Want het is voor werkgevers financieel aantrekkelijk om iemand uit het doelgroepregister in dienst te nemen of te houden.

Mensen met een indicatie banenafspraak die zijn opgenomen in het doelgroepregister, worden door een Pro/VSO-school of door de gemeente aangemeld voor een traject naar werk bij IJmond Werkt!. Dit zijn over het algemeen jonge mensen die een eerste stap richting werk nog moeten maken. Zij hebben (recent) hun opleiding (succesvol) afgerond, maar hebben ondersteuning nodig bij het vinden en behouden van een plek op de arbeidsmarkt. IJmond Werkt! werkt nauw samen met de diverse Pro/VSO-scholen in de regio om de overstap van school naar werk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook personen met een Wajong-uitkering of een sw-indicatie komen in aanmerking voor een garantiebaan.

In onderstaande video's wordt uitgelegd hoe je ondersteuning kunt aanvragen bij een arbeidsbeperking en uitleg over het doelgroepregister