Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Sinds 2004 wordt ieder jaar de IJmond Werkt! Award uitgereikt aan een bedrijf in de regio dat zich inzet voor mensen, die om wat voor redenen dan ook, steun nodig hebben in het vinden en houden van werk. De jury heeft dit keer bij haar keuze op verschillende aspecten gelet zoals: bewust betrokken ondernemerschap, creativiteit in ondernemerschap en het geloof hebben in de kwaliteiten van de medewerkers.

De komende weken lees je hier interviews met de genomineerden. De winnaar wordt uiteindelijk door de aanwezigen van het ondernemersevent Fris Kijken & Anders Denken op 7 april 2022 gekozen. Wilt u dit event ook bijwonen én dus meebepalen wie de winnaar wordt? Direct aanmelden kan door een mail te sturen naar event@ijmondwerkt.com

Klik hier voor alle info over het event

Bourgondisch Lifestyle

René [links] en Yasser [rechts] bij het Kaasfort Amsterdam

“Ga uit die comfortzone en doe het gewoon”, dat is de tip die René Koelman, de eigenaar van Bourgondisch Lifestyle en Kaasfort Amsterdam, heeft voor andere ondernemers. “Het heeft ons zoveel plezier en verdieping gebracht, dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken”, aldus de enthousiaste ondernemer.

Eigenlijk had René er nooit over nagedacht, om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in zijn team op te nemen. Niet omdat hij er niet in gelooft, maar vooral omdat er letterlijk geen ruimte meer was in de winkel aan de Plantage. Toen er echter tijdens een bijeenkomst van de Rotary Club een lezing van IJmond Werkt! werd gegeven, en een kaasmaker uit Syrië ter sprake kwam, was er geen weg meer terug. Alle leden wezen naar René om deze man, Yasser genaamd, een kans te geven. “Ik had geen idee hoe iedereen dat voor zich zag, de winkel is zo klein, het was nu al een uitdaging om iedereen van een aangename werkplek te voorzien. Laat staan dat we iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, die geen Nederlands spreekt, de begeleiding én de fysieke ruimte konden bieden”, blikt René terug.

Een paar dagen meedraaien
Een afspraak tegengaan kon echter gevoelsmatig ook niet. Yasser mocht een paar rustige dagen meedraaien. Dat veranderde alles. René: “Zodra Yasser kaas ziet, dan beginnen zijn ogen te stralen. Hij ademt het vak. Het communiceren is niet altijd even makkelijk, maar met alle vertaalapps van tegenwoordig en het ouderwets communiceren met handen en voeten, komen we heel ver. Daarnaast hebben Yasser en ik weinig woorden nodig, we spreken allebei de taal van kaas.”

Ambachtelijke Syrische kaas
Sinds april 2021 heeft Bourgondisch Lifestyle een nieuwe locatie erbij ‘Kaasfort Amsterdam’. Een enorme locatie met genoeg ruimte voor alle medewerkers. Yasser heeft hier zelfs zijn eigen werkplek gekregen. Hij is verantwoordelijk voor de ontvangst van de kazen en dagelijks bezig met affineren, het vertroetelen van de kaas. Daarnaast krijgt Yasser de mogelijkheid om binnenkort zijn eigen Syrische kaas te maken.

Al gewonnen
René vervolgt: “Ik had niet verwacht dat het sociaal ondernemen zoveel goeds met zich mee zou brengen. Het is een win-win situatie, voor Yasser, voor onze organisatie, maar ook voor alle medewerkers op persoonlijk vlak. Iedereen krijgt veel energie van Yasser, die iedere werkdag weer met die enorme glimlach binnenstapt. Of wij de IJmond Werkt! Award nu wel of niet winnen, wij hebben al gewonnen. Wij hebben Yasser!”

Tekst: Janneke Lievaart | Branding by stories

Foto’s: Sander van der Torren | Van der Torren Fotografie