Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Sinds begin oktober 2021 hebben wij stap voor stap De Passage ingericht. Het wordt tijd om daar iets meer over te vertellen, vooral omdat het fenomeen, jawel want dat is het, een stormachtige groei heeft doorgemaakt die ook wij zelf niet hadden kunnen voorzien!

We zijn nu 6 maanden onderweg met De Passage en inmiddels met 70 deelnemers aan de slag! Zoals wij het zeggen: ‘we hebben de winkel geopend met de verbouwing nog in volle gang’. Eigenlijk zijn we nog steeds niet helemaal daar waar we aan willen  voldoen qua werkplekken en leer- en werkruimtes.

Het idee voor De Passage is ontstaan vanuit de wens om alle deelnemers die nieuw zijn, of die terugkomen van langdurig ziekteverlof of detachering, goed te kunnen ontvangen. Rustig kunnen landen in een omgeving waar Rust, Regelmaat en Respect de boventoon voeren. Na de intake maken we samen met de kandidaat een op maat gemaakt plan waar we gedurende 6 weken vooral dát aanbieden waar de behoefte ligt. We geven Richting aan het proces om stappen te maken op weg naar werk buiten of nog even binnen.

Deze 4-R-en staan centraal op De Passage.
Was De Passage eerder alleen bedoeld voor deelnemers vanuit de Participatiewet en Beschut Werk, inmiddels ontvangen we hier kandidaten en werkzoekenden uit alle doelgroepen inclusief de Sociale Werkvoorziening. Het werkt voor alle doelgroepen even goed, we bouwen samen aan het vertrouwen dat werk naast inkomen ook mentale groei biedt.

Het programma bestaat uit maximaal 2×6 weken coaching & monitoring: op primaire zaken als op tijd komen en sociale vaardigheden, als ook de mogelijkheid om taalondersteuning te krijgen en dat ook te oefenen. Daarnaast komen er in de gesprekken allerlei zaken aan het licht waar we snel op kunnen handelen zodat er zo weinig mogelijk belemmeringen zijn om de volgende stap te zetten.

Aan het werk zijn is de rode draad tijdens dit traject! En dat is dan ook nog eens echt leuk werk. Het is een mix van eenvoudig inpakken tot een creatieve bijdrage aan het samenstellen van wanddecoraties waarin mos wordt verwerkt. ‘Het werk doet er toe en jij doet er toe’ is het gevoel dat de deelnemer gaat ervaren.

We krijgen al snel een goed beeld van de kandidaat en kunnen zo veel beter een passend vervolgtraject afstemmen. Dit kan zijn een overstap naar het Ontwikkelhuis op de Trompet om daar vervolgstappen te maken, of wellicht al richting een detachering en zelfs een gesprek met een werkgever voor een proefplaatsing is haalbaar. En ja natuurlijk ontdekken we ook dat er kandidaten zijn voor wie het echt niet gaat lukken om deze grootse stappen te maken. Dan kan men zonder veel ‘schade’ op een andere route gezet worden (buiten IJmond Werkt!).

We hebben met De Passage een drempelloze entree gecreëerd voor iedereen die weet dat er stappen gemaakt kunnen en moeten worden richting werk. En wij laten hiermee zien dat dat kan, voor iedereen!

De Passage – Trompet 1116 – Heemskerk.