Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

+ Weggeefactie: We geven 7 Wonderfoons weg, meld je snel aan!

VELSEN- Zuid | Telstar@work zoekt oude draaitelefoons om te verbouwen tot Wonderfoon. Een Wonderfoon is een ‘ouderwetse’ telefoon met draaischijf die werkt als een soort jukebox. Als je de hoorn opneemt en een nummer draait -een handeling die ouderen talloze malen hebben verricht in hun leven- klinkt er een liedje dat herinneringen oproept. Een fijne meezinger, zo’n liedje waar vooral dementerende ouderen heel erg blij van worden. Mensen met dementie kunnen echt opleven van dit soort herinneringen. Projectleider en jobcoach Bart ten Napel van Telstar@Work, onderdeel van IJmond Werkt!, werd gegrepen door het project ‘Wonderfoon’ van Niek van Weeghel. De 18-jarige Niek van Weeghel ontving eind 2020 een jeugdlintje voor dit bijzondere project van de gemeente Harderwijk.

Een hoorn vol kadootjes
Binnen de spelonken van het BUKO Stadion, waar ook Telstar@Work een vaste plaats heeft, is een werkplaats ingericht waar ijverige handen bezig zijn met het ombouwen van de telefoons. Die telefoons worden gevonden bij kringloopwinkels, rommelmarkten en bij deze wordt aan iedereen gevraagd of ze nog ergens zo’n telefoon hebben staan. Het liefst een T65. Op die telefoon worden dan de liedjes van weleer gezet en kan zelfs een eigen playlist samengesteld worden. Niet alleen dementerende mensen leven op van die ‘gouwe ouwe’ liedjes. Het geeft ook rust aan familie en verzorgers en het is fijn om mensen te zien genieten.

Verloting
Inmiddels is Telstar@Work trotse partner van het project. We doen hier dan ook een oproep om nieuwe oude telefoons af te staan zodat ze omgebouwd kunnen worden in de werkruimte van het BUKO Stadion. En, er is een fijne actie verbonden aan het project waarbij zeven van die blij-makende telefoons worden geschonken aan mensen of instellingen die zo’n telefoon goed kunnen gebruiken! Reageren kan via sociale media of door een mailtje te sturen aan Bart ten Napel: (BarttenNapel@ijmondwerkt.com). Aanrader is ook om vast te gaan oefenen op liedjes als ‘Breng die rozen naar Sandra’ en ‘Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel’. Samen zingen maakt namelijk niet alleen dementerende ouderen gelukkig.

Onderschrift foto: In januari 2020 werd er door de Rabobank IJmond een Wonderfoon geschonken aan de bewoners van Woonzorgcentrum de Moerberg in IJmuiden. NB: de foto is gemaakt in januari 2020, voordat de Corona-maatregels ingingen.