Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

IJmond Werkt!, Stichting Werkvloer en Detailresult Groep zijn samen opgetrokken om statushouders te begeleiden naar werk in de logistiek. Een unieke samenwerking waarmee we ook deze groep kans bieden op een zelfstandig bestaan. 

De drie partners hebben in een pilot van zeventien weken tijd, acht geselecteerde kandidaten voorbereid en opgeleid tot orderverzamelaar in de twee distributiecentra van Detailresult Groep in Velsen-Noord. 

Taalbarrière 

‘Statushouders, nieuwkomers met een verblijfsvergunning maar ook mensen die hier al langer wonen, komen vaak lastig zelf aan werk vanwege de taalbarrière. In deze pilot hebben we ze intensief begeleid en gecoacht waarbij we stap voor stap toewerken naar zelfstandig werken’, legt Rob Beij van Stichting Werkvloer uit. Hij is projectleider van de pilot. Stichting Werkvloer brengt overheid, onderwijs en ondernemers bij elkaar om iedereen in Nederland kans te geven zich te ontwikkelen en zijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verbeteren.  

Partners 

‘Wij zoeken altijd de snelste route naar werk’, zegt Marjolijn Gras, adviseur bij IJmond Werkt! Deze gedachte hebben ze ook bij de Stichting Werkvloer met wie we via ons netwerk in contact kwamen.  

Voor onze distributiecentra zoeken wij altijd nieuwe medewerkers’, vertelt Michael Langelaan. Hij is manager distributiecentrum bij Detailresult Groep die de logistiek verzorgt voor Dirk en DekaMarkt. We geven daarbijvanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook mensen met een arbeidsbeperking graag een kans’,  

Zelfvertrouwen 

‘Alle deelnemers zijn zeer gedreven om een bestaan op te bouwen hierzegt Rob. Marjolijn: Maar omdat het zelfstandig vinden van werk lastig is of omdat dat ze eerder al een keer een baan zijn kwijt geraakt, heeft hun zelfvertrouwen een deuk opgelopen. We hebben daarom, naast de trainingen in Nederlandse taal en cultuur, ook gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen en het verlagen van drempels zoals kinderopvang. Ook het goede contact tussen werkcoaches en de voormannen op de werkvloer heeft daaraan bijgedragen. 

Functiegericht 

De groep is gestart met drie weken taaltraining, het aanleren van werknemersvaardigheden en de Nederlandse cultuur op de locatie van IJmond Werkt!. ‘In deze taallessen zitten bijvoorbeeld woorden uit het orderpicksysteem dat wij gebruikenlegt Michael uitRob: We hebben daarnaast foto’s van processen op de werkvloer gemaakt. De deelnemers maken zo alvast in beeld kennis met de situatie daar en met hun nieuwe collega’s. 

Zelfstandig 

Vervolgens is de trainingslocatie verplaatst naar het distributiecentrum. Daar hebben de deelnemers, naast het volgen van de taaltrainingen, kennisgemaakt met de praktijk op de werkvloerLangzaamaan bouwen ze een werkritme op en worden ze voorbereid op zelfredzaamheid. Rob: ‘Eerst is er bijvoorbeeld een praktijkbegeleider bij op de werkvloer, die werkt mee en begeleidt de deelnemers bij de werkzaamheden. Als dit goed gaat, begint de praktijkbegeleider een uurtje later dan de deelnemers zodat ze zichzelf moeten redden. De praktijkbegeleider is er tijdens de gehele opleiding en bouwt zijn aanwezigheid langzaamaan af als dit kan.  

En met succes. Michael Langelaan: Onze ervaringen zijn positief, ik heb deze pilot dan ook aangeraden aan een collega van een ander distributiecentrum. 

Tekst: Rodenburg tekst & communicatie

Foto’s: Stichting Werkvloer