Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Gemene deler tussen wethouder dhr. Gaatze de Vries en de jongeren die deelnemen aan het Jongerenproject Onderwijs en Arbeid van de Toekomst van IJmond Werkt! en Heliomare: ‘We proberen altijd te denken in oplossingen in plaats van in problemen’

Maandag 31 mei werd het jongerenproject van IJmond Werkt! en Heliomare vereerd met een bezoek van wethouder van Heemskerk en bestuursvoorzitter van IJmond Werkt! dhr. Gaatze de Vries.

Het bezoek had als doel de noodzaak van een project als deze te laten zien. Het jongerenproject is nu nog een pilot die hopelijk een vaste vorm krijgt in de toekomst. Met het werkbezoek hopen IJmond Werkt! en Helioamre duidelijk te maken dat resultaat bij deze doelgroep niet alleen in cijfers is uit te drukken; sommige cases vragen een lange adem en een goed resultaat kan ook in gedragsverandering zitten.

Het jongerenproject biedt ruimte aan jongeren tot 27 jaar die tussen wal en schip dreigen te vallen. Om te voorkomen dat jongeren hun school niet afmaken en zonder diploma op de bank komen te zitten is het jongerenproject gestart. Ingegeven door de Corona-crisis maar ook zonder crisis is het project van grote waarde voor jongeren. Momenteel werken zo’n 10 jongeren meerdere dagdelen per week aan uiteenlopende werkzaamheden zoals houtbewerking, fietsenreparatie, groenwerkzaamheden etc.

Na een uitleg van de werkwijze en toelichting op de doelgroep door projectleider Kim Stroet ging dhr. De Vries met de jongeren zelf in gesprek over wat het project voor hen betekent. Een waardevol gesprek waarin duidelijk wordt dat het hebben van dagritme en perspectief op een passende baan van groot belang is. Ingrijpen vóórdat de jongere op de bank belandt kan veel ellende voorkomen en dat kwam zeer duidelijk naar voren: De jongeren zijn graag waar ze nu zijn.

Na afloop van et bezoek mocht dhr. De Vries een keuze maken uit box 1, 2 of 3 waarin een kleinigheidje zat, gemaakt door de jongeren zelf. Het zelf-gefabriceerde vogelhuisje krijgt een mooie plek!

Deze jongerenaanpak is een samenwerking tussen IJmond Werkt!, Heliomare, het onderwijs, de gemeenten, het WSP en andere betrokken partners. Meer weten? Bekijk hier de Flyer Onderwijs & arbeid van de toekomst