Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Groenmedewerker Johan begeleidt vanaf nu 5 dagen (voorheen 3 dagdelen) in de week leerlingen van Heliomare

V.l.n.r.: Ted Kooter (Heliomare onderwijs), Hendri Rouw (IJmond Werkt!) Peter van Grinsven (Heliomare facilitaire dienst) en Johan Potma (IJmond Werkt!).

Per 10 januari is de samenwerking tussen IJmond Werkt! en Heliomare College De Velst, waarbij leerlingen van school meewerkten met medewerkers van IJmond Werkt!, wegens succes uitgebreid. Groenmedewerker Johan begeleidt vanaf nu 5 dagen (voorheen 3 dagdelen) in de week leerlingen van Heliomare bij het bijhouden van het groen rond de school aan de Velst in Heemskerk.

Oorsprong samenwerking
In juni 2017 zijn de groenafdeling van IJmond Werkt! en Heliomare College Arbeid en Dagbesteding een samenwerking aangegaan. Deze samenwerking hield in dat leerlingen van school meewerkten met medewerkers van IJmond Werkt!.

Zo ontstonden er twee koppels medewerkers die een koppel leerlingen mee op pad nam, om bijvoorbeeld vuil te prikken of schoffelwerkzaamheden te verrichten in de buurt van de school, het gebied ‘Boven de Baandert’.

Het gezamenlijke plan was om de leerlingen verder te helpen naar een werkplek in het groen, bijvoorbeeld bij IJmond Werkt!. Bijkomende voordelen van de samenwerking waren:

* buurtbetrokkenheid vergroten

* leerlingen kennis laten maken met werken in de groensector en bij IJmond Werkt!

* de werknemer van IJmond Werkt! laten groeien in zijn rol als leermeester

Leerlingen met Johan Potma

Resultaat smaakt naar meer!
In 2020 heeft dit voor het eerst zijn vruchten afgeworpen: twee leerlingen hebben een arbeidscontract aangeboden gekregen van IJmond Werkt!, na een succesvolle individuele stage! Deze mooie overgang van school naar werk motiveerde natuurlijk enorm en daarom is onderzocht naar uitbreiding van de samenwerking. Samen met gemeente Heemskerk zijn goede afspraken gemaakt over uitbreiding van het onderhoudsplan van de groenstroken rond Heliomare, zodat er ook daadwerkelijk genoeg werk is voor deze uitbreiding. Ook het opruimen van het zwerfvuil in dit gebied behoort nu tot de werkzaamheden.

Op deze manier maken Heliomare en IJmond Werkt! hun respectievelijke missies concreet:

“Niemand aan de zijlijn!”

“Wij werken aan een wereld waarin iedereen vanuit eigen kracht meedoet”