Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Sinds 2004 wordt ieder jaar de IJmond Werkt! Award uitgereikt aan een bedrijf in de regio dat zich inzet voor mensen, die om wat voor redenen dan ook, steun nodig hebben in het vinden en houden van werk. De jury heeft dit keer bij haar keuze op verschillende aspecten gelet zoals: bewust betrokken ondernemerschap, creativiteit in ondernemerschap en het geloof hebben in de kwaliteiten van de medewerkers.

De komende weken lees je hier interviews met de genomineerden. De winnaar wordt uiteindelijk door de aanwezigen van het ondernemersevent Fris Kijken & Anders Denken op 7 april 2022 gekozen. Wilt u dit event ook bijwonen én dus meebepalen wie de winnaar wordt? Direct aanmelden kan door een mail te sturen naar event@ijmondwerkt.com

Klik hier voor alle info over het event

Natural Cosmetics Holland

“Sociaal ondernemen is de toekomst, je moet de wereld met elkaar een beetje beter maken”, aldus Hanna Middeljans, mede-eigenaar van Natural Cosmetics Holland. Al sinds de oprichting in 2018 staan duurzaamheid en sociaal ondernemen centraal in de bedrijfsvoering.

 Van de zonnecellen op het dak tot het afval, van de medewerkers aan de productiekant tot de kantinedienst; alles is ingericht om de wereld iets terug te geven. Hanna: “Je kunt niet blijven hangen in het plaatje om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Als de omgeving er beter van wordt, dan heb je pas echt succes. We merken dat klanten het enorm waarderen hoe wij het bedrijf runnen en daarom graag aan ons verbonden zijn.”

Een vast aanspreekpunt
Er werken 20 mensen bij Natural Cosmetics Holland, waarvan 4 mensen vanuit IJmond Werkt!. Inmiddels is er ook een teamhoofd aangesteld voor de medewerkers die wat meer begeleiding nodig hebben op de werkvloer. Hanna vervolgt: “Toen we kleiner waren, hield iedereen elkaar een beetje in de gaten; wie heeft wel zijn dag, bij wie loopt het niet zo lekker. Het was snel en makkelijk schakelen. Nu we groter zijn, is het fijn dat er een vast aanspreekpunt is. Iemand die oog heeft voor de uitdagingen waar sommige medewerkers tegenaan lopen. Zij gaat ook de cursussen bij IJmond Werkt! volgen.”

Tijd en aandacht
Het sociaal ondernemen zit in het DNA van Natural Cosmetics Holland, toch kan Hanna zich goed voorstellen dat het niet voor ieder bedrijf geschikt is. “Toen een medewerkster niet zo prettig in haar functie zat vanwege het hogere tempo, hebben we binnen het bedrijf gekeken naar een betere plek voor haar. Dit kost tijd en aandacht. Nu is zij verantwoordelijk voor de kantine en is ze daar als een vis in het water. Ieder personeelslid heeft aandacht nodig, maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt net iets meer”, aldus Hanna.

Onderdeel van het team
Zijn er echter taken die vrij eenvoudig uit te voeren zijn, dan raadt Hanna ieder bedrijf aan om eens met IJmond Werkt! te gaan praten. Hanna: “Het doet me echt wat als ik zie hoe medewerkers hier hun plekje hebben gevonden. Ze mogen aan het werk, zijn onderdeel van een team en krijgen verantwoordelijkheden. Sociaal ondernemen is ontzettend dankbaar werk!”

Tekst: Janneke Lievaart | Branding by stories

Foto’s: Sander van der Torren | Van der Torren Fotografie