Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Sinds 2004 wordt ieder jaar de IJmond Werkt! Award uitgereikt aan een bedrijf in de regio dat zich inzet voor mensen, die om wat voor redenen dan ook, steun nodig hebben in het vinden en houden van werk. De jury heeft dit keer bij haar keuze op verschillende aspecten gelet zoals: bewust betrokken ondernemerschap, creativiteit in ondernemerschap en het geloof hebben in de kwaliteiten van de medewerkers.

De komende weken lees je hier interviews met de genomineerden. De winnaar wordt uiteindelijk door de aanwezigen van het ondernemersevent Fris Kijken & Anders Denken op 7 april 2022 gekozen. Wilt u dit event ook bijwonen én dus meebepalen wie de winnaar wordt? Direct aanmelden kan door een mail te sturen naar event@ijmondwerkt.com

Klik hier voor alle info over het event

Cycloon Post en Fietskoeriers

Cycloon bezorgt door heel Nederland post en pakketten, bij voorkeur op de fiets. Duurzaam én sociaal. Postbezorgers, chauffeurs, sorteerders, voormannen en -vrouwen; in vele functies heeft de organisatie medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst.

“Wij proberen aan zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek in onze organisatie te bieden”, vertelt Maaike Kistemaker, bedrijfsleider bij Cycloon Beverwijk. “Het staat niet voor niets in onze visie en missie dat wij de maatschappij in beweging willen brengen. Het moet schoner en socialer.”

Vrijheid en structuur
“We bekijken echt per medewerker waar iemand tot zijn of haar recht komt. Voor iemand die veel vrijheid nodig heeft, is postbezorger een perfecte baan. Voor iemand anders werkt het juist weer heel goed om de pakketten te sorteren. Vanaf de oprichting van Cycloon is sociaal ondernemen een van de pijlers geweest. Het werk is dus al aangepast op de medewerkers. De teamleiders zorgen er verder voor dat alles draait en bieden het stukje begeleiding dat nodig is. Ze hebben hier allemaal trainingen voor gevolgd, zowel intern als bij IJmond Werkt!”, aldus Maaike.

Teamgevoel
De grootste uitdaging die wij soms ervaren, is de tijdsdruk. Er moet wel iets opgeleverd worden. Uiteraard hebben wij hier als sociaal bedrijf een marge voor ingebouwd, het mag allemaal wat langer duren, maar dat is zeker niet eindeloos. Als er een grote klus aankomt, dan weet je dat iedereen moet bijspringen, ook de team- en bedrijfsleiders. Dan staan wij ook de post te bezorgen en krijgen we uitleg van de medewerkers van IJmond Werkt!”, lacht Maaike. Ze vervolgt: “Dat geeft weer een enorme boost aan het teamgevoel, we doen het hier echt met z’n allen.”

Open en eerlijk
“Er zitten veel mooie aspecten aan het sociaal ondernemen, bijvoorbeeld het oprechte contact. Het zijn namelijk de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die het meest open en eerlijk zijn, dat werkt erg verhelderend. Het is daarnaast prachtig om te zien dat medewerkers met weinig werkervaring, waarvan sommige zelfs in een behoorlijk diep dal zitten, opbloeien in een leuke werkplek die wij voor ze hebben. De medewerkers kunnen zich hier op hun eigen niveau ontwikkelen waarbij wij altijd in mogelijkheden denken en niet in beperkingen. In ruil daarvoor krijgen wij fantastische collega’s”, aldus een enthousiaste Maaike.

Meer weten over het event Fris Kijken & Anders Denken, de IJmond Werkt! award en de genomineerden? Kijk dan op ijmondwerkt.com/event2022

Hier vind je ook alvast een korte film over de genomineerden!

Tekst: Janneke Lievaart | Branding by stories

Foto’s: Sander van der Torren | Van der Torren Fotografie