Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Dat bewegen en gezonde voeding belangrijk is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar het daadwerkelijk doen… da’s nog een ander verhaal. Ook voor de groep medewerkers van het Ontwikkelhuis op de Trompet in Heemskerk is dit een belangrijk thema. IJmond Werkt! maakt daar werk van, want gezonde medewerkers zijn heel waardevol!!

Te zwaar
Van de 150 medewerkers op de Trompet is meer dan de helft te zwaar of behoort zelfs tot een risicogroep qua gewicht. Slechts een kleine groep heeft een gezond gewicht. De werkleiding probeert nu met gezamenlijke sportmomenten en aandacht voor gezonde voeding bewustzijn te creëren onder deze groep medewerkers. En dat werkt!

Heliomare
Sinds 2,5 jaar werkt IJmond Werkt! nauw samen met Heliomare in het kader van vitaliteit. Elke dinsdag is er op de werkvloer aandacht voor bewegen. Maar dat is niet genoeg, vonden de werkleiders. En dus is er een extra beweegmoment ingelast. 1x in de week is er een verrassende buitenactiviteit waar iedereen letterlijk in beweging komt!

Wisselbeker
Waar de medewerkers de eerste x nog voorzichtig de kat uit de boom keken, wordt er inmiddels na 3 x reikhalzend uitgekeken naar het volgende evenement. Het kunnen bemachtigen van een joekel van een wisselbeker draagt daar natuurlijk zeker aan bij!

Gras
Omringende bedrijven op het bedrijventerrein keken wel even gek op, toen een grote groep medewerkers het grasveld midden op de parkeerplaats betrad met hesjes en pylonen. De collega’s van groen hadden het veldje nog even netjes gemaaid. De estafette-run bleek een succes, binnen no-time ontstonden er zeer fanatieke teams, een ook de minder mobiele collega’s pakten hun rol! Wat een teamspirit en wat een lol! De afsluiter met een lekker waterijsje werd ook zeer gewaardeerd.

Vossenstaarten
De 2e keer werd uitgeweken naar park Assumburg aan de overkant van de weg. Weer een parcours en met hesjes en pylonen en een afsluiter met vossenstaarten pikken. 5 enthousiaste dames gingen er met de trofee vandoor!

Speurtocht
De 3e activiteit bestond uit een ware speurtocht. Op zoek naar opblaasletters in park Assumburg. Alle letters gevonden en dan puzzelen. Maar wat staat er nou?! Het klopt niet!! Oh tuurlijk, geintje van de werkleiders. De W hing ondersteboven. Allemaal ingestonken. Het goede antwoord was natuurlijk: IJmond Werkt!

Inmiddels doet zo’n 80% van de medewerkers mee en wordt er in de wandelgangen druk gespeculeerd over de volgende activiteit. Wat er deze week op het programma staat? Dat blijft nog even geheim!

Oersterk
Naast het uitbreiden van de beweegmomenten is ook gestart met actieve voorlichting over gezonde voeding. Marieke Kalverda van Werkoersterk is gestart met een testpanel van 8 medewerkers. Ze zijn gewogen en hun kennis is getest, wat weten zij nu van gezonde voeding. Is een broodje gezond eigenlijk wel gezond? En is gezonde voeding eigenlijk wel lekker? Een heuse proeverij leert dat bananenbrood gezond is en heeeeel lekker en dat een smoothie zo gemaakt is en superlekker!

Toekomstdromen
Wensen en dromen om een gezonde leefstijl onder te medewerkers nog meer te stimuleren zijn er genoeg. Zo wordt er bekeken of er gezamenlijke kook-momenten kunnen worden ingelast waar men kan leren hoe je gezond kookt. Gezonde ontbijtje en lunches aanbieden zou toch ook fantastisch zijn. We gaan het allemaal onderzoeken en bekijken. Wordt (hopelijk!) vervolgd!