Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Merel van Luijk, HR manager van Btac Solutions, over hoe statushouders die door IJmond Werkt! bij haar bedrijf geplaatst zijn, zich verder ontwikkelen op de werkvloer.

Van links naar rechts Merel van Luijk en de dhr. Qusai Najem en mevr. Nesreen Najem

“Wij zijn Btac Solutions BV en maken electronica producten. In 2016 kwam daar de productie voor camera’s in parkeergarages bij, 2000 stuks per week. We moesten snel opschalen. Wij waren op zoek naar talenten die het werk goed kunnen oppakken. In augustus 2017 heeft de werkcoach van IJmond Werkt! ons benaderd voor een stageplek voor haar kandidaat Qusai Najem. Qusai was nog de Nederlandse taal aan het leren en heeft zijn inburgering niet afgerond. Binnen 3 maanden had Qusai zich de productielijn eigen gemaakt. Wij waren onder de indruk van zijn kwaliteiten, daarom hebben wij contact gezocht met zijn werkcoach en al snel hebben wij besloten om een jaarcontract te bieden. Qusai heeft zijn inburgering afgerond op B1 niveau en ontwikkelt zich heel goed binnen het bedrijf. Hij heeft de leiding van het electronicaproductie proces, stuurt 3 mensen aan en is de operator van de pick and place robots. Ook het onderhoud van de robots kunnen we aan hem overlaten. Hij spreekt nu vloeiend Nederlands, Engels was al geen enkel probleem voor hem. Hij heeft z’n rijbewijs en eigen vervoer. Al snel zijn we overgegaan naar een vast dienstverband. Qusai voelt zich thuis bij Btac. Hij doet zijn werk met veel plezier en in de pauzes komen alle sociale, culturele thema’s aan bod, wij luisteren naar muziek en leren veel over Syrië en de oorlog, Schrijnende vluchtverhalen…

In november 2018 komt Nesreen, de echtgenote van Qusai, vragen of wij werk voor haar hebben. Ze heeft in Syrië Engelse literatuur gestudeerd en als docent gewerkt. Het lukt haar niet om in Nederland binnen haar vakgebied aan het werk te komen, maar ze wil aan de slag. “Ik moet toch ergens beginnen” zegt ze. Nu is ze eindverantwoordelijk voor de testprotocollen van alle electronicaprints. Ze heeft ontzettend veel geleerd en is onmisbaar voor ons. Ook assisteert ze haar man aan de pick and place robots. Doordat zij allebei een vast dienstverband hebben, zijn zij in staat geweest om afgelopen 1 maart hun eigen huis te kopen in Beverwijk, hoe gaaf is dat?! Ze zijn net verhuisd. Dus hoezo, statushouders kunnen niet integreren? We zijn supertrots dat we ons steentje daar aan bij hebben kunnen dragen en heel trots op hen. Je zal toch maar op stel en sprong moeten vluchten uit je eigen land, 5 minuten de tijd hebben om te bedenken wat je in je koffer meeneemt, met 3 kleine kinderen. Hulde!!!

We hebben in samenwerking met IJmond Werkt! meerdere Syrische statushouders voor een werkstage plek gehad. Het heeft altijd goed gewerkt. Het zijn trotse, intelligente, ambitieuze mensen die vooruit willen en niet achterom kijken. Statushouders raden hun kinderen, die op zoek zijn naar een stageplek vanuit hun scholen, aan te solliciteren bij ons voor een stageplek. Met de meeste van hen heb ik nog contact, ze studeren o.a. geneeskunde en tandheelkunde. Ik ben hartstikke trots op ze! Wij hebben ook 2 zonen van een kandidaat van IJmond Werkt!, Huzaifa en Fissal in dienst en op 1 mei is een Syrische mevrouw, vriendin van Nesreen, bij ons als assistent accountant begonnen. Integreren lukt dus wel degelijk. Wij zijn een klein familiebedrijf en hebben er een Syrische, nu Nederlandse familie erbij. Of wij moeilijkheden tegengekomen zijn? Eigenlijk niet! Als je open-minded bent en interesse hebt in elkaar, werkt het. Zij hebben Ramadan en Suikerfeest, wij Kerstmis, Pasen, enzovoort, een beetje rekening houdend met elkaars feestdagen is geen enkel probleem. Sterker nog, wij smullen heerlijk mee van alle lekkere suikerfeesthapjes. Er is geen zij en wij meer, we zijn een team en versterken elkaars kwaliteiten en sociaal, culturele achtergronden. We doen gewoon allemaal ons werk, niet meer en zeker niet minder. Vooroordelen zijn er om te doorbreken en dat is gelukt bij Btac Solutions. We zijn trots op onze diversiteit!