Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

IJmond Werkt! heeft deze week bijna 9000 (oud-)cliënten en (oud-)medewerkers een brief gestuurd over de hack die begin september plaatsvond.

Vorige week vrijdag claimden de hackers bestanden van IJmond Werkt! op het darkweb hebben geplaatst. Momenteel wordt nog onderzocht of de bestanden persoonsgegevens van cliënten en/of medewerkers bevatten. Daarom zijn alle IJmonders die sinds 2013 actief zijn (geweest) voor of bij IJmond Werkt! op de hoogte gebracht van het mogelijke datalek. IJmond Werkt! benadrukt in de brief dat de ontvanger alert moet zijn op onregelmatigheden als verdachte (digitale) berichten.

De beloofde hulplijn is sinds maandag ook in de lucht. Wie vragen heeft over de hack kan tussen 8 en 18 uur bellen met 0251-860242. Het nummer is deze week in ieder geval bereikbaar.

Later deze week wordt het rapport van Fox-IT verwacht. Deskundigen van Fox-IT zijn na de constatering van de hack aan de slag om de schade in beeld te brengen en te beperken. Op dit moment is nog veel onduidelijk over de omvang, oorzaak en schade, het rapport moet (de meeste) van die vragen beantwoorden. De IJmondgemeenten willen herhaling van de hack voorkomen en houden een vinger aan de pols als het gaat om herstelacties en aanbevelingen van experts.

Lees hier de verzonden Brief en bijlage